Rüstem Paşa Camii

Rüstem Paşa Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı, aynı zamanda damadıda olan Rüstem Paşa adına, eşi Mihrimah Sultan tarafından yaptırılan Rüstem Paşa Camii, içindeki eşsiz çini süslemeleri ile eş benzeri olmayan bir yapıdır. Cami, Eminönün de Hasırcılar çarşısında bulunmaktadır, inşasına Rüstem Paşa’nın ölümünden sonra 1561 yılında başlanmış ve Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Sinan’ın deniz kıyısında yaptığı 3 cami den biridir. Caminin yerinde önceden Halil Efendi mescidi varmış. Caminin yapılacağı alan biraz alçakta kaldığı için Mimar Sinan tarafından caminin yapılacağı yer yükseltilmiş, altına dükkanlar ve depolar yapılmıştır. Camiye çıkan 2 merdiven vardır, merdivenler revaklı bir avluya açılmaktadır. Dikdörtgen ve merkezi planlı klasik Osmanlı mimari tarzında inşa edilen cami, son cemaat yerinden başlayarak baştan başa çiniler ile kapılıdır, bütün duvarlar mihrap, kemer dolguları, mahfiller, payeler ve kubbe geçişleri hep çini ile kaplıdır. İznik çini sanatının doruklarda olduğu dönemlerde yapılan bu çiniler eşsiz bir görsel şölendir. Bu kadar çok ve bu kadar nadide çinileri bir arada görebileceğiniz başka bir yapı yoktur.

Caminin dış kısmı oldukça sade ama içide bir o kadar süslüdür. Son cemaat yeri 6 sütun ve 5 kubbeli olan caminin, kapısının iki yakınındaki çini panolar 16 yüzyılın en güzel çini örneklerinden sayılır. Ortadaki büyük kubbeyi 4 yarım kubbe desteklemekte, 24 penceresi bulunan büyük kubbenin kemerleri, 8 köşeli 4 fil ayağı üzerine oturmaktadır.

Mimberi ve mihrabı mermer, mihrap, vazoda ki çiçeklerin resmediliği çiniler ile benzenmiş, mimber ise özenli bir mermer işçiliği ile yapılmış onunda külahı çiniler ile bezenmiştir. Cami de çoğunlukla çiçek motifleri kullanılmış ama lale motifleri ayrı bir yere sahiptir. Cami, 1666 yangınında ve 1776 depreminde hasar görmüş, tek şerefeli minaresi ise yıkıldığı için yeniden yapılmıştır.

2007 yılında Newsweek dergisi Avrupa’nın en güzel tarihi camiisi olarak seçtiği Rüstem Paşa Camii, Mimar Sinan’ın büyük eserleri arasında olan ve çini şaheserlerinin baş yapıtlarına ev sahipliği yapan görkemli güzelliği ile göz kamaştırıcı bir camiidir.

Ziyaret Saatleri ve Konumu

24 saat açıktır.

premium bootstrap themes

Read more

Update cookies preferences