Pisa Kulesi

Pisa Kulesi
Photo by Andrea Cevenini / Unsplash

Bazı yapılar bulundukları ülke yada şehirlerin sembolü haline gelmiştir, adeta onlarla özdeşleşmiştir, işte Pisa Kuleside bu yapılardan birisidir. İtalya denildiğinde birçok insanın aklına ilk gelen yapı Pisa kulesidir. İtalya’nın kuzeyinde Toscana vadisinde Pisa şehrinde Piazza dei Miracoli (İtalyancada Mucizeler Meydanı anlamına gelir) meydanın da bulunmaktadır.

1063 – 1090 yılları arasında yapılan Duomo katedralinin çan kulesidir, kule ana yapı olan katedralden ayrı olarak 1173 yılında Carara taş ocaklarından gelen mermerlerle inşa edilmiştir. Üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelen yapının çapı 16 metre, yüksekliği 56 metredir. Kuleye 294 basamaklı bir merdiven ile çıkılır, çanların bulunduğu en üst kat ise silindir biçiminde dir. Beyaz mermerden yapılmış olan kulenin taban duvarları yaklaşık 4 metre kalınlığındadır, en üst kattaki çan odasında 7 adet çan bulunur. Kulenin ilk mimarları Bonano Pisano ve Innsbrunck’lu William dır.

Kule, 3. katın tamamlanmasından sonra ağırlığından dolayı eğilmeye başlar ve inşası durur, Floransa ile bitmek bilmeyen savaşlardan dolayı 100 yıl kadar kule bu şekilde kalır. 1272 yılında mimar Giovanni di Simone kulenin eğikliğini düzeltmek için bazı yöntemler dener ve kuleye 4. katı ekler. Kısmende olsa başarılı olur ama bir süre sonra kulenin eğilmeye devam ettiği fark edilir ve bu durum kayıtlara geçer. 1284 yılında yine savaş nedeni ile inşası duran yapı, 1370 yılında resmi olarak tamamlanır ama güneye doğru oluşan eğilme devam eder. Bu konuda çalışan uzmanlar farklı görüşlere sahip olsada genel kanı kulenin oturduğu zemin üzerinde yoğunlaşır, bazı araştırmalar yeraltı sularının killi toğrağı alıp götürdüğü yönünde sonuçlar ortaya koymaktadır. Balçıklı kumul toprak ve toprağın nem oranının kulenin güney kısmında daha yoğun olması, eğilmeninde güneye doğru olmasına sebep olur. Mimar Allex Sandro Della Ghardesca 1838 yılında temeli kazarak, yer altı suyunun yönünü değiştirip kuleyi kurtarmaya çalışmış, sonraları mimar Burland kule için projeler geliştirmiş lakin eğilme durdurulamamıştır. Kulenin güney cephesinden aşağı bir çekül sarkıltıldığında 4 metre 30 santim açığa inmektedir. Bu zamana kadar kulenin devrilmemesinin sebebi ise kulenin ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kalmasıdır.

Kule her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 7 santimetre) eğilmektedir. Araştırmalar sonucu birkaç yıl içerisin de yıkılacağı tespit edilen yapı 1990 – 2001 yılları arasında onarım ve güvenlik gerekçesiyle halka kapatılmış ve 11 yıllık dikleştirme çalışmalarının ardından 45 santimetrelik bir düzleştirme çalışmasıyla eski haline getirilmiştir. Şuandaki eğimi 5.5 derece civarında dır.

Pisa şehri ünlü bilim insanı Galileo (Galile) ninde doğduğu şehirdir ve Galileo bütün cisimlerin aynı hızla ve aynı fizik kuralına uyarak düştüğünü bu kuleye çıkarak yaptığı deneyler ile ispatladığı söylenmektedir. 1987’de Mucizeler meydanı ile birlikte Unesco dünya mirası listesine alınan Pisa Kulesi, ününün büyük kısmını eğikliğine borçludur. Yapının hatalı zemine oturtulması adeta avantaja dönüşmüş ve yüzyıllardır bu haliyele dikkat çekmeyi başarmıştır.

Ziyaret Saatleri ve Konumu

Pisa Kulesi sabah saat 09:00 ile akşam saat 18:00 arası ziyaret edilebilir. Bilet fiyatıda 18 Eurodur.

premium bootstrap themes

Read more

Update cookies preferences