Notre Dame Katedrali

Notre Dame Katedrali
Photo by Marcel Strauß / Unsplash


Notre Dame Katedrali, ışıklar şehri Parisin ortasından geçen Sein nehrindeki Cite Adasının üzerinde bulunur ve gotik tarzda mimarinin muhteşem örneklerinden biridir. Kral VII Louis’in hükümdarlığı döneminde, 1663‘ te papa 3. Aleksandır’ın temel taşını koyduğu Notre Dame Katedrali piskopos Maurice de Sully tasarımıyla toplam 170 yılda yapılabilmiştir. Fransız gotil mimarisnin en önemli eserlerinden birisi olmak ile beraber ayrıca ilk gotik katedrallerden biri olma özelliğini taşır. Katedral 130 metre genişlik ve 35 metre uzunluğu ile 6 binden fazla kişiyi barındırabilecek kapasitededir. Biribirinden farklı şekilde dizayn edilmiş 3 kapısı mimari güzellikler anlamında yüzyıllardır göz okşamaya devam ediyor.

Katedralin ana kubbesi 34 m yükseklikte diğer iki kulesi 69’ar metre yüksekliktedir güneydeki kulenin içindeki “Emmanuel” adlı çan 13 ton ağırlığındadır. Çanın dili ise 488 kilo ağırlığındadır.

Bir söylenceye göre 1631’de Emmanuel çanı yeniden döküldüğünde fransız kadınlarının erimiş metale mücevherlerini attıkları ve çanın orjinal rengini buradan aldığı söylenir. Müthiş bir cömertlik olsa gerek. Yapının en sıkıntılı günleri, fransız devrimi zamanında yaşanmış ve devrimciler adını “Aklın Tapınağı” olarak değiştirmişlerdir hatta bir ara şarap mahzeni olarak kullanılmış. 

1804 yılında Napolyon imparatorluğunu burada ilan etmiş ve tekrar ibadete açmıştır. 

Bir dönem katedralin bakımsızlığıdan dolayı yıkılmak istenmiş, fransız yazar Victor Hugo halkın ilgisini çekmek için “Notre Damen’in Kamburu” adlı romanı yazmış ve halkın desteği ile katedralin yıkılması yerine onarımına karar verilmiştir. 

Günümüzde katedralin esas kapısı önünde yer alan “ortayol” sıfır kilometre olarak kabul edilir ve şehrin merkezi olarak konumlanmıştır.

 Notre Dame Katedrali'nin Görülmesi Gereken Yerleri: 

1. Batı Cephesi : Katedral'in 3 kapıdan oluşan görkemli girişi, üstteki gül pencereler ve kapılar üzerinde Incil'den sahnelerin yer aldığı Orta Çağ betimlemeleri bulunmaktadır.

2. Galeri des Chimeses: Kuleler arasında yer alır ve burada kötülüğü kovma düşüncesi ile yapılan şeytani yaratıklar bulunur.

3. Bakire Çocuk Heykeli : 14. Yüzyıldan kalma bir heykeldir. St.Aignan Şapeli'nden getirilmiştir.

4. Hazine : Katedral'in en önemli bölümlerinden biri bu bölümdür. Hıristiyanlığın doğuşundan günümüze kadar gelen önemli eserler sergilenmektedir. Antik el yazmaları, kutsal emanetler ve Hz İsa nın çarmıhından kaldığına inanılan tahta parçası, çivi ve dikenli teller.

5. Kuleler: Katedral'in en dikkat çekici bölümlerindendir. 69 metre yükseklikteki kulelerden kuzeydekine 387 basamakla çıkılabilir ve buradan muhteşem paris manzarası izleyebilirsiniz. Diğer kulede ise 13 ton ağırlığıdaki “Emmanuel Çanı” yer almaktadır.

6. Bakire Taş Kapısı: 13. Yüzyıldan kalmadır. Hz. Meryem'in ölümü ve cennetteki görkemli karşılanması tasvir edilir.

Ziyaret Saatleri ve Konumu

Katedral sabah saat 10:00 ile akşam saat 18:30 arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücretsizdir.

premium bootstrap themes

Read more

Update cookies preferences