Kapalıçarşı

Kapalıçarşı

İstanbul hiç şüphesiz dünyanın en eski ve en güzel şehirlerinden birisidir. İnsanlık medeniyetlerinin kurulduğu çok eski tarihlerden günümüze kadar olan zaman dilimine ait bünyesinde binlerce tarihi eser barındıran çok kadim bir şehirdir. Bu muhteşem şehir içerisinde dünyanın en büyük ve eski kapalı çarşılarından birisini barındırıyor.

Tarihteki adı “Çarşu-yı Kebir” olana Kapalıçarşı, Beyazıt,  Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin tam ortasında içerisinde 4000 dükkan ve bu dükkanlarda 25 000 çalışan barındıran Kapalıçarşı yoğun saatlerinde 500 bin’e yakın insanı ağırlamaktadır.

Kapalıçarşı 110 bin metrekarelik bir alana yayılmış içerisinde 65 sokak ve bu sokaklara açılan 10 kapıyı  barındıran çok büyük bir çarşıdır. İçerisinde 15 han bulunan Kapalıçarşı, 1460 Fatih Sultan Mehmet’in emri ile inşasına başlanmıştır ve bu tarih kapalı çarşının kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir. En büyük kısmı ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde ahşap olarak inşa edilmiştir. Kapalıçarşı bütün dükkanların genişliği aynı olacak şekilde inşa edilmiştir ve her sokakta ayrı ürünün ustaları bulunur. Osmanlı zamanında çarşı içinde rekabet yasaklanmıştır ve devlet tarafından belirlenen fiyatların üzerinde bir fiyat ile satış yapmak yasaktı. Evliya Çelebi burayı muazzam bir kale gibi tanımlamıştı. Kapalıçarşı esnafları hakkında şu sözleri söylemiştir

“İstanbul’un kalabalık ve seçme yerinde, Osmanoğulları’nın büyük hazinesidir ki gûya kahkaha kalesidir. Bütün sefere gidenlerin, vezirlerin ve âyânın malları buradadır ki yeraltında nice yüz demir kapılı mahzenleri vardır… Doğuya açılan kuyumcular kapısı vardır ki bu kapı üzerinde kanatlarını açmış korkunç bir kuş sureti vardır… Bu sureti kapıya nakşetmekteki amaç şuydu:… Kazanç denilen şey havaya uçan vahşi bir kuştur. Eğer bu kuşu nezaketle avlayabilirsen bu bezistanda kâr edebilirsin!”

Osmanlı döneminde içerisinde bedesten de bulunan Kapalıçarşı, sarayın değerli eşyalarının saklandığı bir yer olarakta kullanılmaktaydı. Günümüzde bu bedestenler işlevlerini yitirmişlerdir. Eski den çarşının sokak isimlerinden o sokaklarda ne satıldığı anlaşılır bu sayede gezmek veya alışveriş yapmak daha kolay olurdu fakat günümüzde bir çok meslek artık yok olduğu için sokaklarda taşıdığı isimler haricinde pek çok yeni meslek icraa edilmektedir.

Bugün her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin en başlıca uğrak yerlerinden biri olan kapalı çarşı hem İstanbul hemde ülke ekonomisi için çok önem teşkil eden bir ticaret merkezidir.

Ziyaret Saatleri ve Konumu

Kapalıçarşı pazar günleri hariç diğer günlerde sabah saat 08:30 ile akşam 19:30 saatleri arasın ziyaret edilebilir.

premium bootstrap themes

Read more

Update cookies preferences