Eflatun Pınarı - Hitit Su Anıtı

Eflatun Pınarı - Hitit Su Anıtı

Anadolu'nun binlerce yıllık zengin tarihinden günümüze değin gelen sayısız tarihi eser bulunmakla birlikte, kimi eserler türünün tek örneği olması sebebiyle ayrı bir değere sahiptir. İşte bunlardan biri Hitit Su Anıtı olan Eflatun Pınarı'dır. Hitit İmparatorluğu'ndan günümüze kadar gelebilmiş en önemli anıt çeşmesidir. Çok tanrılı bir inanç sistemine sahip olan Hitit uygarlığının bu su anıtı 13. yy ilk çeyreğinde yapılmıştır.

Konya'nın Beyşehir ilçesine 20 km uzaklıkta ve Beyşehir Gölü'ne dökülen doğal bir su kaynağında bulunan anıt çeşme, büyük taş bloklarla inşa edilmiş ve kabartma tekniği figürlerle süslenmiştir. Havuzun boyutları 30 x 35 metre olup kuzey tarafında birbirine uygun kesilmiş 14 parça andezit taş blokların birleştirilmesiyle oluşturulmuş lahit taşının eni 4 metre, boyu ise 7 metredir. Taş blokları kabartma tekniği ile işlenmiş figürlerde, ortada Fırtına Tanrısı ve Güneş Tanrıçası yer almaktadır. Etraflarındaki kanatlı Dağ Tanrıları ve Demonlar, elleri havada bir şekilde hem tanrıların üzerindeki hem de en üstteki büyük Güneş kursunu taşır şekilde betimlenmiştir. En alt kısımda ise ellerini göğüslerinde birleştirmiş, beş tanrının ortadaki 3 tanesinde, bedenlerindeki deliklerden sular akmaktadır. Ayrıca anıtın sağ ve solundaki havuz duvarlarına işlenmiş iki Tanrıça figürü yer almaktadır. Anıt'ın özelliklerinden birisi de -Hitit dönemi sanatında az rastlanır bir özellik olan- figürlerin yandan değil, önden betimlenmiş olmasıdır. Havuzun etrafındaki su kanalları ise dönemin su tesisatı ve mühendisliği hakkında fikir vermesi açısından önemlidir. Birçok tarihçi ve araştırmacının farklı görüşleri olmakla birlikte, bu su anıtının tam olarak neyi simgelediği net olarak bilinmiyor.

Çevre düzenlemesi sırasında Eflatun Pınar çevresinden çıkarılan diğer eserler de Eflatun Pınar'ın çevresine yerleştirilmiştir. Bunlardan en dikkat çekici olanı, havuzun 10 metre kadar sağına yerleştirilmiş üç büyük boğa heykelidir. Eflatun Pınar Hitit Su Anıtı, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınmıştır. Eflatun Pınar, yapıldığı dönemden günümüze değin hala işlevini devam ettiren, insanların balık avlama, şifa bulma ve serinleme amacıyla ziyaret ettiği bir bölge olma özelliğini sürdürmektedir.

Zengin kültürel mirasımızın bu nadide eserlerini hem kendi kültürümüz hem de tüm dünya adına ciddi anlamda korumalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız ki geçmişin güzellikleri geleceğimizi zenginleştirsin.

Ziyaret Saatleri ve Konumu

24 saat açıktır.

premium bootstrap themes

Read more

Update cookies preferences