Galata Kulesi

Galata Kulesi
Photo by Osman Köycü / Unsplash

İstanbul’un çok bilinen ve en iyi panoramik görüntülerinden birine sahip olan Galata Kulesi’nin yapım tarihi tam olarak bilinmesede M.S 500’lü yılların başında inşa edildiği tahmin ediliyor. Bir zamanlar “İsa Kulesi” olarak adlandırılan Galata Kulesini, yapımından bu yana RomalılarVenediklilerCenevizliler ve Osmanlılar farklı amaçlarda kullanmışlar. İlk olarak 507’de Romalılar tarafından yapılmışsa da bugünkü şeklini 1348’de Cenevizliler vermiştir. Kule, Haliç kıyısından 425 metre mesafede ve denizden 35 metre yüksekte bir tepenin üzerine kurulmuştur. Zeminden çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 77 metredir. Yüksek giriş katından sonra 9 katı vardır. Statik hesaplamalara göre ağırlığı 10 bin ton ve duvar kalınlığı 3.75 metredir.

Anastasius tarafından yapıldığı tahmin edilen kuleye, Cenevizliler büyük bir haç yerleştirmiş ve İstanbulun fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet bu haçı indirmiştir. Yapı, 1509 yılında meydana gelen ve İstanbulluların “Küçük Kıyamet” dedikleri büyük depremde ciddi zarar görmüş ve o dönemin önemli mimarlarından Hayrettin tarafından onarılmıştır. Kanuni döneminde Kasımpaşa tersanesindeki mahkumlar için hapishane görevi görmüştür. 1500’lerin sonunda III. Murat’ın izni ile Türk AstronomuTakiyıddin tarafından rasathaneye dönüştürülmüştür fakat bu dönüşüm ne yazık ki uzun süreli olmamıştır. Halkın, III. Murat’a “Meleklerin eteklerinin altına bakılıyor” serzenişiyle, Padişah “Yıldızlarla uğraşmakta hayır yoktur.” diyerek rasathaneyi kapattırmıştır. 

18. yüzyılın, ilk çeyreğinde İstanbul yangınlarına karşı gözlemevi olarak kullanılmış ama kendisi de bu yangınlardan nasibini almıştır. 1875 yılında İstanbul da meydana gelen bir fırtınada, tepedeki konik başlığı uçmuş ve daha sonra yapılan restorasyon da yenilenmemiştir.  1964’e kadar yangın kontrol istasyonu olarak kullanılmış, 1967’ye kadar da kapalı kalmıştır. 1967’de yeniden restorasyona alınmıştır ve kulede daha önce yapılan değişikliklerde göz önüne alınarak, Cenevizliler dönemindeki haline uygun olması için, konik başlık tekrar eklenmiş ve günümüzde ki halini almıştır.

Artık daha çok turistik amaçlı kullanılan ve en üst katındaki seyir balkonundan, doyumsuz İstanbul manzarasını izlemek amacıyla gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Ziyaret Saatleri ve Konumu

Galata Kulesi sabah saat 08:30 ile akşam saat 22:00 arasında ziyaret edilebilir ve müze kart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

premium bootstrap themes

Read more

Update cookies preferences